top of page
KL logo.png

Brain games

De Karman Line is de eerste set van games die gebaseerd is op een aantal bewezen effectieve behandel-compensatiestrategieën, die in de cognitieve revalidatie worden ingezet om het alledaags functioneren binnen verschillende cognitieve domeinen te verbeteren. 

De ontwikkeling van deze ‘game line’ wordt gebaseerd op wetenschappelijk toegepast onderzoek in de (klinische) praktijk. Dit houdt in dat de bruikbaarheid en de effecten onderzocht zullen worden bij mensen met hersenletsel (als gevolg van bijvoorbeeld een CVA of een ongeluk) die cognitieve problemen hebben. 

 

Onderscheidend

De Karman Line is onderscheidend omdat ze zich niet enkel richt op verbetering van specifieke cognitieve functies (zoals bijvoorbeeld het geheugen) maar op een verbetering van het functioneren in het dagelijks leven. Deze ‘switch’ van functieherstel naar het toepassen van compensatiestrategieën om tot een beter alledaags functioneren te komen, is in de klinische praktijk van de revalidatie jaren geleden al ingezet. Opvallend genoeg schieten games veelal tekort op dit gebied, omdat ze zich nog steeds te veel richten op verbetering van functie (met zeer mager of niet bewezen effect op het dagelijks functioneren). 

De Karman Line is de eerste set van games die gebaseerd is op een aantal bewezen effectieve behandel-compensatiestrategieën, die in de cognitieve

revalidatie worden ingezet om het alledaags

functioneren binnen verschillende cognitieve domeinen (zoals de aandacht en de plannings-vaardigheden) te verbeteren. Door de vertaling van deze behandelprotocollen naar games, kunnen mensen op een attractieve en uitdagende wijze hun hersenen en cognitieve functies trainen. Naast dit ‘alledaagse’ gebruik, kunnen de games ook worden ingezet als aanvulling op de behandeling in de cognitieve revalidatie. Een bijkomend voordeel is dat de games reageren op de individuele gebruiker (door middel van Ai). Dit betekent dat de moeilijkheid wordt afgestemd op het niveau van de individu en iedereen in zijn of haar eigen tempo kan spelen. Tijdens de onderzoeksfase zullen de game-gegevens (automatisch) verzameld worden om de effecten te onderzoeken en de games doeltreffender te maken. 

Karman Line is een 4-jarige samenwerking tussen Klimmendaal Revalidatiespecialisten, Radboud Universiteit, Donders Instituut en de MKB-bedrijven: Yellow Riders, Islandworks en Big4data.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) .

Schermafbeelding 2018-11-15 om 10.39.35.
bottom of page